За запитвания:
+359 8768 08768

Работа с препрег карбон (prepreg carbon curing)

26.12.2019 19:33:07

Работа с препрег карбон (prepreg carbon curing)

Този вид техника представлява най-съвършеният метод за производство на карбонови изделия от матрица. Препрег /prepreg/ карбонов плат е съкратеното наименование не преимпрегниран карбонов плат /pre-impregnated carbon fiber fabric/. Буквално преведено този материал представлява стандартен карбонов плат с предварително импрегнирана епоксидна смола в себе си.

Обичайно съдържанието на смола в препрег карбоновите тъкани е 42%, но може да варира според производителя. Класическият препрег е винаги от карбонови тъкани, но разбира се препрег може да бъде и кевлар /арамид/, фибростъкло във всичките си видове и форми, натурални композити (лен, коноп и др.), както и други специални композитни материали.

Препрег карбоновите тъкани се разделят на два вида - за автоклав (камера за топлина и налягане) - /Autoclave prepreg/ и за извън автоклав (за фурни) - /Out-of-Autoclave prepreg/ или /Oven cure prepreg/. При нас може да намерите препрег за фурни, който е предназначен за по-малките производители на карбонови изделия.

 

Като всеки материал разбира се и този има своите предимства и недостатъци.

 

Предимства:

  • Перфектно машинно ламинирано съдържание на епоксидна смола, гарантираща еднаква консистенция в изделието

  • Лесно ламиниране в матрица без необходимост от ръчно добавяне на течна епоксидна смола

  • Бързо втвърдяване посредством изпичане, спомагащо за производство на много бройки от една матрица

  • Подходящ за изработка на високотемпературни матрици (виж статия "Високотемпературни матрици")

  • Гладък финиш без необходимост от шлайфане и полиране

Недостатъци:

  • Необходимост от температурна обработка (изпичане), между 80°C и 130°C

  • Необходимост от високотемпературна матрица

  • Съхранение във фризер при -18°C

Разбира се тези недостатъци са съвсем приемливи в случай че планирате производство на партиди от карбонови изделия в повече бройки. В домашна обстановка е съвсем лесно използването на препрег карбон. Необходимо е единствено да се снабдите с отоплителен уред - печка, фурна или друг вид топлинна камера с контрол на изпичането, както и високотемпературна матрица - от алуминии или полиуретанов блок. Всичко останало се препокрива със стандартно вакумиране на карбонови изделия.

 

При вакумирането на препрег елементите трябва да бъдат пордредени по следната схема:

 

СТЪПКА 1: ПОДГОТОВКА

След като разполагате с високотемпературна матрица (прочетете статия "Високотемпературни матрици"), може да започнете с отделителя. Много важно е да използвате многократен отделител, пригоден за високи температури.

ВАЖНО: еднократният PVA и стандартната вакса не са предназначени за изпичане на препрег - те издържат максимум до 50-60°C.

Единственият вариант е да използвате течен солвентен отделител на американският бранд ChemTrend - Прозрачен отделител Chemlease. Всъщност този отделител е едната част от трите компонента на комплекта, които съдържа Cleaner GP (силен почистващ агент, премахващ всички замърсявания и петна по матрицата), Chemlease отделител (многократен отделител за матрици) и Sealer GP (запечатващ агент, предназначен да затвори цялата система и да не остане отделителя по първите изделия). В случай, че не планирате да изкарате повече от няколко изделия от матрицата не е задължително да използвате трите компонента, достатъчен ви е само отделителя. Ако държите да подготвите матрицата си за множество отделяния (над 30-40 пъти без повторно полагане) може да си закупите и трите компонента.

След като сте готови с отделителя може да пристъпите към следващата стъпка.

СТЪПКА 2: ПОЛАГАНЕ НА ПРЕПРЕГ

След като имате готова подготвена матрица може да започвате с реденето на пластовете препрег. Уверете се, че препрега ви е "пресен" - той трябва да е лепкав, а не сух или мокър. Ако е сух - значи че вече е изсъхнал (случва се ако е държан на топло дълго време), ако е мокър - значи още е замразен. Оставете препрега за няколко минути на стайна температура да се аклиматизира и да се отпусне. След което сте готови да положите първия слой. Използвайте пластмасова шпатула, дървена лъжица или друг инструмент, който няма остри ръбове за да притиснете първият слой плътно към матрицата. Смачкайте ръбчетата и вдлъбнатините, където ги има, за да си гарантирате качествен финиш без дупки след като изделието е готово.

След първият слой укрепете изделието с колкото слоя сте предвидили. Обичайно се използва 245гр/м2 за първи слой, а след него 600гр/м2 за удебеляване, но може да си използвате и само стандартният 245гр/м2. Укрепете изделието там, където прецените че е необходима по-голяма дебелина.

След полагане на последния слой сте готови за обличане с вакуум консумативи.

 

СТЪПКА 3: ПОЛАГАНЕ НА КОНСУМАТИВИ

Редите материалите и консумативите по образеца на горепосочената схема, или именно:

  1. Препрег карбонов плат
  2. Неперфориран отделителен филм
  3. Дишащ плат
  4. Вакуум лента
  5. Вакуум найлон
  6. Алуминиев вакуум конектор

Подреждате плътно и внимателно консумативите един след друг, след което поставяте и алуминиевият вакуум конектор и запечатвате плътно с вакуум лентата по краищата.

СТЪПКА 4: ВАКУМИРАНЕ И ИЗПИЧАНЕ

Вакумирате целият пакет с вакуум помпата и се уверявате, че всичко е плътно изолирано. След пълен вакуум може да оставите пакета за няколко минути и да проверите дали изпуска отнякъде въздух. Ако не - сте готови да изпечете пакета според характеристиката на препрега.

СТЪПКА 5: РАЗОПАКОВАНЕ И ПОЧИСТВАНЕ

След втвърдяване на препрега в матрицата и пълно изстиване може да разопаковате всичко. Изкарвате карбоновото изделие от матрицата и зачиствате излишъците с дремел (малък шлайф) или при наличие с ЦНЦ фреза. Карбоновото изделие е готово. Ако имате голяма партида от изделия може да настроите ЦНЦ фрезата в модел за зачистване, изработен от дърво (MDF) или полиуретанов блок (SikaBlock), където да поставяте карбоновото изделие извадено от матрицата и да пускате фрезата да зачиства.

Коментари

Никола Чапаров
Никола Чапаров 17.08.2020 Здравейте, След изпичане на изделието по техническия цикъл на самият препрег (варира за различните модели) изделието не е необходимо да престоява повече от 24 часа.. Важно е да съобразите времето за изпичане, като се препоръчва да оставите изделието да бъде охладено до стайна температура. Това често означава на следващият работен ден или през нощта.
Иван Димитров
Иван Димитров 11.08.2020 След изпичане колко време трябва да престои?кога е напълно готово за отваряне на вакума?

Остави коментар

ОБУЧЕНИЕ

MULTITEX.bg | ОБУЧЕНИЕ

Работа с препрег карбон (prepreg carbon curing)

MULTITEX.bg | ОБУЧЕНИЕ - Работа с препрег карбон (prepreg carbon curing)

Работа с препрег карбон (prepreg carbon curing). Този вид техника представлява най-съвършеният метод за производство на карбонови изделия от матрица. Препре Работа с препрег карбон (prepreg carbon curing). Този вид техника представлява най-съвършеният метод за производство на карбонови изделия от матрица. Препре 2022-01-04T21:34:38-02:00 Работа с препрег карбон (prepreg carbon curing)

<p><span style="font-family: helvetica, arial, sans-serif; font-size: 12pt; color: #000000;">Този вид техника представлява най-съвършеният метод за производство на карбонови изделия от матрица. Препрег /prepreg/ карбонов плат е съкратеното наименование не преимпрегниран карбонов плат /pre-impregnated carbon fiber fabric/. Буквално преведено този материал представлява стандартен карбонов плат с предварително импрегнирана епоксидна смола в себе си. </span></p> <p><span style="font-family: helvetica, arial, sans-serif; font-size: 12pt; color: #000000;">Обичайно съдържанието на смола в препрег карбоновите тъкани е 42%, но може да варира според производителя. Класическият препрег е винаги от карбонови тъкани, но разбира се препрег може да бъде и кевлар /арамид/, фибростъкло във всичките си видове и форми, натурални композити (лен, коноп и др.), както и други специални композитни материали. </span></p> <p><span style="font-family: helvetica, arial, sans-serif; font-size: 12pt; color: #000000;">Препрег карбоновите тъкани се разделят на два вида - за автоклав (камера за топлина и налягане) - /Autoclave prepreg/ и за извън автоклав (за фурни) - /Out-of-Autoclave prepreg/ или /Oven cure prepreg/. При нас може да намерите препрег за фурни, който е предназначен за по-малките производители на карбонови изделия.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt; font-family: helvetica, arial, sans-serif; color: #000000;">&nbsp;</span></p> <p><span style="font-family: helvetica, arial, sans-serif; font-size: 12pt; color: #000000;">Като всеки материал разбира се и този има своите предимства и недостатъци.</span></p> <p><span style="font-size: 12pt; font-family: verdana, geneva, sans-serif;">&nbsp;</span></p> <p><span style="font-size: 12pt; font-family: helvetica, arial, sans-serif; color: #000000;"><strong>Предимства:</strong></span></p> <ul> <li class="font_8"> <p><span style="font-size: 12pt; font-family: helvetica, arial, sans-serif; color: #000000;">Перфектно машинно ламинирано съдържание на епоксидна смола, гарантираща еднаква консистенция в изделието</span></p> </li> <li class="font_8"> <p><span style="font-size: 12pt; font-family: helvetica, arial, sans-serif; color: #000000;">Лесно ламиниране в матрица без необходимост от ръчно добавяне на течна епоксидна смола</span></p> </li> <li class="font_8"> <p><span style="font-size: 12pt; font-family: helvetica, arial, sans-serif; color: #000000;">Бързо втвърдяване посредством изпичане, спомагащо за производство на много бройки от една матрица</span></p> </li> <li class="font_8"> <p><span style="font-size: 12pt; font-family: helvetica, arial, sans-serif; color: #000000;">Подходящ за изработка на високотемпературни матрици (виж статия "Високотемпературни матрици")</span></p> </li> <li class="font_8"> <p><span style="font-size: 12pt; font-family: helvetica, arial, sans-serif; color: #000000;">Гладък финиш без необходимост от шлайфане и полиране</span></p> </li> </ul> <p><span style="font-size: 12pt; font-family: helvetica, arial, sans-serif; color: #000000;"><strong>Недостатъци:</strong></span></p> <ul> <li class="font_8"> <p><span style="font-size: 12pt; font-family: helvetica, arial, sans-serif; color: #000000;">Необходимост от температурна обработка (изпичане), между 80&deg;C и 130&deg;C</span></p> </li> <li class="font_8"> <p><span style="font-size: 12pt; font-family: helvetica, arial, sans-serif; color: #000000;">Необходимост от високотемпературна матрица</span></p> </li> <li class="font_8"> <p><span style="font-size: 12pt; font-family: helvetica, arial, sans-serif; color: #000000;">Съхранение във фризер при -18&deg;C</span></p> </li> </ul> <p><span style="font-size: 12pt; font-family: helvetica, arial, sans-serif; color: #000000;">Разбира се тези недостатъци са съвсем приемливи в случай че планирате производство на партиди от карбонови изделия в повече бройки. В домашна обстановка е съвсем лесно използването на препрег карбон. Необходимо е единствено да се снабдите с отоплителен уред - печка, фурна или друг вид топлинна камера с контрол на изпичането, както и високотемпературна матрица - от алуминии или полиуретанов блок. Всичко останало се препокрива със стандартно вакумиране на карбонови изделия.</span></p> <p class="font_8"><span style="font-size: 12pt; font-family: helvetica, arial, sans-serif; color: #000000;">&nbsp;</span></p> <p class="font_7"><span style="font-size: 12pt; font-family: helvetica, arial, sans-serif; color: #000000;"><strong>При вакумирането на препрег елементите трябва да бъдат пордредени по следната схема:</strong></span></p> <p class="font_7"><img src="https://cdncloudcart.com/15321/files/image/vacuumbagging_diagram_web-5e0509bac891b.jpg" alt="" /></p> <p class="font_7">&nbsp;</p> <p class="txtNew" data-packed="false" data-min-height="28"><span style="font-size: 12pt; color: #000000;"><strong>СТЪПКА 1: ПОДГОТОВКА</strong></span></p> <p class="font_8"><span style="font-size: 12pt; font-family: helvetica, arial, sans-serif; color: #000000;">След като разполагате с високотемпературна матрица (прочетете статия "Високотемпературни матрици"), може да започнете с отделителя. Много важно е да използвате многократен отделител, пригоден за високи температури. </span></p> <p class="font_8"><span style="font-size: 12pt; font-family: helvetica, arial, sans-serif; color: #000000;">ВАЖНО: еднократният PVA и стандартната вакса не са предназначени за изпичане на препрег - те издържат максимум до 50-60&deg;C. </span></p> <p class="font_8"><span style="font-size: 12pt; font-family: helvetica, arial, sans-serif; color: #000000;">Единственият вариант е да използвате течен солвентен отделител на американският бранд ChemTrend - <a title="Прозрачен отделител Chemlease" href="https://multitex.bg/product/prozrachen-otdelitel-chemlease">Прозрачен отделител Chemlease</a>. Всъщност този отделител е едната част от трите компонента на комплекта, които съдържа Cleaner GP (силен почистващ агент, премахващ всички замърсявания и петна по матрицата), Chemlease отделител (многократен отделител за матрици) и Sealer GP (запечатващ агент, предназначен да затвори цялата система и да не остане отделителя по първите изделия). В случай, че не планирате да изкарате повече от няколко изделия от матрицата не е задължително да използвате трите компонента, достатъчен ви е само отделителя. Ако държите да подготвите матрицата си за множество отделяния (над 30-40 пъти без повторно полагане) може да си закупите и трите компонента.</span></p> <p class="font_8"><img src="https://cdncloudcart.com/15321/files/image/1.jpg" alt="" /></p> <p class="font_8"><span style="font-size: 12pt; font-family: helvetica, arial, sans-serif; color: #000000;">След като сте готови с отделителя може да пристъпите към следващата стъпка.</span></p> <h2 class="font_8"><span style="font-size: 12pt; font-family: verdana, geneva, sans-serif; color: #000000;"><strong>СТЪПКА 2: ПОЛАГАНЕ НА ПРЕПРЕГ</strong></span></h2> <p class="font_8"><span style="font-size: 12pt; font-family: helvetica, arial, sans-serif; color: #000000;">След като имате готова подготвена матрица може да започвате с реденето на пластовете препрег. Уверете се, че препрега ви е "пресен" - той трябва да е лепкав, а не сух или мокър. Ако е сух - значи че вече е изсъхнал (случва се ако е държан на топло дълго време), ако е мокър - значи още е замразен. Оставете препрега за няколко минути на стайна температура да се аклиматизира и да се отпусне. След което сте готови да положите първия слой. Използвайте пластмасова шпатула, дървена лъжица или друг инструмент, който няма остри ръбове за да притиснете първият слой плътно към матрицата. Смачкайте ръбчетата и вдлъбнатините, където ги има, за да си гарантирате качествен финиш без дупки след като изделието е готово.</span></p> <p class="font_8"><img src="https://cdncloudcart.com/15321/files/image/2.jpg" alt="" /></p> <p class="font_8"><span style="font-size: 12pt; font-family: helvetica, arial, sans-serif; color: #000000;">След първият слой укрепете изделието с колкото слоя сте предвидили. Обичайно се използва 245гр/м2 за първи слой, а след него 600гр/м2 за удебеляване, но може да си използвате и само стандартният 245гр/м2. Укрепете изделието там, където прецените че е необходима по-голяма дебелина.</span></p> <p class="font_8"><img src="https://cdncloudcart.com/15321/files/image/3-5e0517405a898.jpg" alt="" /></p> <p class="font_8"><span style="font-size: 12pt; font-family: helvetica, arial, sans-serif; color: #000000;">След полагане на последния слой сте готови за обличане с вакуум консумативи.</span></p> <p class="font_8">&nbsp;</p> <p class="txtNew" data-packed="false" data-min-height="28"><span style="font-size: 12pt; color: #000000;"><strong>СТЪПКА 3: ПОЛАГАНЕ НА КОНСУМАТИВИ</strong></span></p> <p class="font_8"><span style="font-size: 12pt; font-family: helvetica, arial, sans-serif; color: #000000;">Редите материалите и консумативите по образеца на горепосочената схема, или именно:</span></p> <ol> <li class="font_8"><span style="font-size: 12pt; font-family: helvetica, arial, sans-serif; color: #000000;"><a title="Препрег карбонов плат" href="https://multitex.bg/product/prepreg-multipreg-210-twill">Препрег карбонов плат</a></span></li> <li class="font_8"><span style="font-size: 12pt; font-family: helvetica, arial, sans-serif; color: #000000;"><a title="Неперфориран отделителен филм" href="https://multitex.bg/product/neperforiran-otdelitelen-film">Неперфориран отделителен филм</a></span></li> <li class="font_8"><span style="font-size: 12pt; font-family: helvetica, arial, sans-serif; color: #000000;"><a title="Дишащ плат" href="https://multitex.bg/product/dishasht-plat">Дишащ плат</a></span></li> <li class="font_8"><span style="font-size: 12pt; font-family: helvetica, arial, sans-serif; color: #000000;"><a title="Вакуум лента" href="https://multitex.bg/product/vakuum-lenta-lsm5000">Вакуум лента</a></span></li> <li class="font_8"><span style="font-size: 12pt; font-family: helvetica, arial, sans-serif; color: #000000;"><a title="Вакуум найлон" href="https://multitex.bg/product/vakuum-naylon-tuba-180c">Вакуум найлон</a></span></li> <li class="font_8"><span style="font-size: 12pt; font-family: helvetica, arial, sans-serif; color: #000000;"><a title="Вакуум конектор" href="https://multitex.bg/product/vakuum-konektor-vac-valve-399">Алуминиев вакуум конектор</a></span></li> </ol> <p><span style="font-size: 12pt; font-family: helvetica, arial, sans-serif; color: #000000;">Подреждате плътно и внимателно консумативите един след друг, след което поставяте и алуминиевият вакуум конектор и запечатвате плътно с вакуум лентата по краищата.</span></p> <p><img src="https://cdncloudcart.com/15321/files/image/4-5e0519f9a9a6a.jpg" alt="" /></p> <p class="txtNew" data-packed="false" data-min-height="28"><span style="font-size: 12pt; color: #000000;"><strong>СТЪПКА 4: ВАКУМИРАНЕ И ИЗПИЧАНЕ</strong></span></p> <p><span style="font-size: 12pt; font-family: helvetica, arial, sans-serif; color: #000000;">Вакумирате целият пакет с вакуум помпата и се уверявате, че всичко е плътно изолирано. След пълен вакуум може да оставите пакета за няколко минути и да проверите дали изпуска отнякъде въздух. Ако не - сте готови да изпечете пакета според характеристиката на препрега.</span></p> <p><img src="https://cdncloudcart.com/15321/files/image/5.jpg" alt="" /></p> <p class="txtNew" data-packed="false" data-min-height="28"><span style="font-size: 12pt; color: #000000;"><strong>СТЪПКА 5: РАЗОПАКОВАНЕ И ПОЧИСТВАНЕ</strong></span></p> <p><span style="font-size: 12pt; font-family: helvetica, arial, sans-serif; color: #000000;">След втвърдяване на препрега в матрицата и пълно изстиване може да разопаковате всичко. Изкарвате карбоновото изделие от матрицата и зачиствате излишъците с дремел (малък шлайф) или при наличие с ЦНЦ фреза. Карбоновото изделие е готово. Ако имате голяма партида от изделия може да настроите ЦНЦ фрезата в модел за зачистване, изработен от дърво (MDF) или полиуретанов блок (SikaBlock), където да поставяте карбоновото изделие извадено от матрицата и да пускате фрезата да зачиства.</span></p> <p><img src="https://cdncloudcart.com/15321/files/image/6.jpg" alt="" /></p>

Никола Чапаров Никола Чапаров

2020-08-17T14:18:49-02:00
Здравейте, След изпичане на изделието по техническия цикъл на самият препрег (варира за различните модели) изделието не е необходимо да престоява повече от 24 часа.. Важно е да съобразите времето за изпичане, като се препоръчва да оставите изделието да бъде охладено до стайна температура. Това често означава на следващият работен ден или през нощта.

Иван Димитров Иван Димитров

2020-08-11T02:37:25-02:00
След изпичане колко време трябва да престои?кога е напълно готово за отваряне на вакума?
Сравнение на продукти