• Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey YouTube Icon

ЗА НАС

MULTITEX.bg е онлайн магазин за композитни материали, предлагащ първокачествени продукти на водещи европейски производители. С напредването на технологиите никога не е било по-лесно да пазаруваш от комфорта на дома или работилницата си.

Оставете контакта си ако желаете да се свържем с вас:

© 2019 MULTITEX TRADE LTD., PLOVDIV, BULGARIA

КОМПОЗИТНИ ТЕХНОЛОГИИ

КРАТКИ ИНСТРУКЦИИ ЗА РАБОТА С КОМПОЗИТНИ МАТЕРИАЛИ

назад

5.ИНФУЗИЯ (resin infusion)

Инфузия (infusion)

Този процес, наричан още вливане, е един от най-сложните, но същевременно гарантиращ сполучливи изделия от матрица. Създадени са специални консумативи и смоли за инфузия, отличаващи се със изключителни качества. Всеки един от компонентите е важно да бъде специално създаден за инфузия. Смолата трябва да бъде с нисък вискозитет (рядка) и с бавен втвърдите, за да се влива навсякъде в ламината между слоевете. Мрежата за инфузия трябва да бъде гъвкава, за да не цепи найлона.

При инфузията подредбата на елементите трябва да бъде такава:

За да започнете са ви необходими следните материали:

Необходими инструменти са четка/валяк, ръкавици и маска.

СТЪПКА 1: ПОДГОТОВКА

След като разполагате с матрица на детайла (прочетете статия "Производство на матрици от модел), може да започнете да подготвяте матрицата. Започваме с отделителя, който може да бъде еднократен (PVA), или многократен - вакса или течен солвентен. Полагате отделителя и изчаквате да изсъхне. През това време подготвяте необходимите материали.

СТЪПКА 2: ПОЛАГАНЕ НА ГЕЛКОУТ (опционално)
След като отделителя е положен може да смесите гелкоута, който е специален за изделия - може да бъде прозрачен за да се виждат тъканите (карбон например), или предварително оцветен - бял, черен и т.н. В случай, че произвеждате карбоново изделие не е необходим полиестерен гелкоут, тъй като той не е съвместим с епоксидната смола. Ако използвате фибростъкло може да положите гелкоута. Ако е полиестерен се смесва по стандартния начин за полиестери - с MEKP втвърдител около 2%. Полагате гела с четка или ако е по-течен - с пистолет. След изсъхване (около 2 часа) сте готови да налагате тъканите и консумативите.

СТЪПКА 3: ПОЛАГАНЕ НА КОМПОЗИТИ И КОНСУМАТИВИ

Налагате карбоновият плат (или фибростъкло) по матрицата, след което редите консумативите по горепосочената схема. Белещата тъкан служи за залепване към карбона, която после да обелите и да остане грапав финиш. Мрежата за инфузия поставяте върху белещата тъкан. Тук идва момента в който ще обкрайчите цялата повърхност със спирални маркучи. Поставяте два гумени конектора - един за вход и един за изход на смолата. С хартиено тиксо фиксирате конектора върху спиралния маркуч, който свързва двата конектора по двата края на матрицата, а не директно през средата. След полагане на маркучите може да залепите вакуум лента по краищата (извън всички тъкани и консумативи) и да положите вакуум найлона. С ножица продупчвате конекторите и поставяте прозрачните маркучи в конекторите през найлона. Изолирате около дупката с още малко вакуум лента и сте готови да инфузирате. Важно е да се уверите, че сте натиснали отвсякъде вакуум лентата и найлона никъде не е пробит, така ще си гарантирате да не попадне въздух в изделието.

СТЪПКА 4: ИНФУЗИЯ

ВАЖНО: Вакуум помпата се намира на изхода на инфузията - там, откъдето ще излезе излишната смола. Почти задължително е преди вакуум помпата да имате контейнер за поемане на излишната смола, иначе ще напълните директно помпата със смола. На входа на инфузията поставяте забърканата смола, а не помпата. Идеята е да издърпате въздуха и смолата през изделието. 

След вакумиране и инфузиране затваряте маркучите със силни щипки и изчаквате смолата да втвърди според спецификациите си.


СТЪПКА 5: РАЗОПАКОВАНЕ
След втвърдяване (обичайно 24 часа) сте готови да отворите пакета. Разопаковате всичко и отделяте изделието от матрицата. Изчиствате старателно и изделието е готово.

PVA отделител

3,90 лв.Price

Гелкоут полиестерен MULTIGEL™

24,00 лв.Price

Карбонов плат 245gr/m2

60,00 лв.Price

Епоксидна смола SIKA™ CR83 за инфузия

44,70 лв.Price

Peel ply белеща тъкан

9,00 лв.Price

Мрежа за инфузия 3D плетена

10,80 лв.Price

Спирален маркуч за инфузия - 10м

12,00 лв.Price

Гумен конектор 8mm

4,80 лв.Price

Вакуум помпа VALUE™ V-i120

290,00 лв.Price

Контейнер за смола

300,00 лв.Price

Вакуум лента

19,20 лв.Price

Вакуум найлон туба 160°C

9,00 лв.Price

За да се запознаете с богатото ни портфолио от композитни материали моля посетете секция продукти

0