• Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey YouTube Icon

ЗА НАС

MULTITEX.bg е онлайн магазин за композитни материали, предлагащ първокачествени продукти на водещи европейски производители. С напредването на технологиите никога не е било по-лесно да пазаруваш от комфорта на дома или работилницата си.

Оставете контакта си ако желаете да се свържем с вас:

© 2019 MULTITEX TRADE LTD., PLOVDIV, BULGARIA

КОМПОЗИТНИ ТЕХНОЛОГИИ

КРАТКИ ИНСТРУКЦИИ ЗА РАБОТА С КОМПОЗИТНИ МАТЕРИАЛИ

назад

2.ИЗРАБОТКА НА МАТРИЦА

Производство на матрици от модел (mould making)

За да се произведе изделие изцяло от карбон или фибростъкло е необходимо да се направи матрица (отливка) на съществуващ модел. Най-често използван материал е фибростъкло и полиестерна смола.

Комбинирайки стъклотъкани и гелкоут производството на матрица се превръща в интересно и не толкова сложно начинание.

Разбира се продуктите за матрици са различни от тези за изделия, затова тук са описани най-важните съставни продукти, необходими за да изработите сами матрица.

За да започнете са ви необходими следните материали:

Необходими инструменти са четка/валяк, ръкавици и маска.

Матрицата (или т.н. калъп) се отнема от изделие, което най-често е реален продукт от друг материал - пластмаса, метал, дърво или др. Възможно е също така да се подготви модел на изделие, което да бъде фрезовано или изваяно от алтернативни материали - фибран, стиропор или друг вид. Може да бъде и принтирано чрез 3D принтер. Какъвто и да е модела обаче той трябва първо да се подготви.

СТЪПКА 1: ПОДГОТОВКА

След като разполагате с физически модел на детайла, от който желаете да изработите матрица, се уверете, че повърхността е гладка (не е пореста) и е твърда. Колкото по-гланцирана е, толкова по-гланцирана ще е и матрицата. Затова е важно модела да бъде полиран и гладък. Ако модела е от фибран е задължително да бъде китосан/запечатан, защото полиестерните и епоксидните смоли ще разядат и стопят стиропорената повърхост.

СТЪПКА 2: ПОЛАГАНЕ НА ОТДЕЛИТЕЛ
След като модела е наличен той трябва да бъде обмазан с PVA отделител - течен продукт, който служи за еднократен отделителен слой, предотвратяващ залепването на смолите към модела. Този вид отделител се полага най-лесно с кухненска гъбичка, но може да се нанесе и с четка. След полагане изсъхва за около 30-40 минути. Когато се уверите, че отделителя е напълно сух следва полагане на гел.
Само при нас може да намерите специален винил-естерен гелкоут, който е предназначен за матрици. Той се отличава с по-голяма износоустойчивост, твърдост и еластичност. Неговият повърхностен слой е устойчив на драскотини и удари, което го прави подходящ за изработка на дълготрайни матрици.

PVA отделител

3,90 лв.Price
СТЪПКА 3: ПОЛАГАНЕ НА ГЕЛКОУТ И СМОЛИ

Гелкоута е основния елемент от матрицата. Той се различава от гелкоут за изделия и често е предварително оцветен. Като всички полиестерни продукти гелкоута се втвтърдява с универсалния втвърдител за полиестери - MEKP втвърдител. Смесването гел или полиестерна смола към MEKP втвърдителя е от 1 до 3 %.

Лятото се препоръчва 1%, а зимата - до 3%. Най-често съотношението е 2% - 100гр гел към 2гр втвърдител. 
 

След старателно разбъркване полагате гела с четка или пръскате с пистолет (ако гела е за пистолет и е по-течен) върху модела. Съхне стандартно до 3-4 часа на стайна температура. Препоръчително е да работите върху гела след поне 12 часа, или докато е напълно втвърден.

Гелкоут за матрици MULTIGEL™ rosso

39,00 лв.Price
СТЪПКА 4: ПОЛАГАНЕ НА ПОЛИЕСТЕРНА СМОЛА И СТЪКЛОТЪКАНИ

След като гела е засъхнал сте готови да укрепите с полиестерна смола и стъкотъкани. 
Най-често се започва ламиниране на 100 грамов прахов стъкломат, тъй като праховият агент в него въздейства много по-силно на гела и залепва здраво за него, което заздравява матрицата. След полагане на 1 или повече слоя може да започнете да редите 300 грамов стъкломат. По ваша преценка може да добавите стъклотъкани като фибростъкло 280гр/м2 или 300гр/м2 права плетка.

Всеки слой стъклотъкан се ламинира с полиестерна смола за матрици. Тя се втвърдява със същия MEKP втвърдител отново между 1 и 3 % втвърдител. Тя желира за около 3-4 часа. Препоръчваме да изчакате 24 часа до пълно втвърдяване на смолата.


СТЪПКА 5: ПОЛИРАНЕ НА МАТРИЦАТА


След завършване на матрицата изрязвате с шлайф излишъците и разделяте матрицата от модела. Препоръчва се полиране на готовата матрица, за да се гарантира лъскав и гладък вид на изделията, които ще произведете след това. Матрицата е готова за производство.

Полиестерна смола за матрици OPTIMOLD™

26,00 лв.Price

Стъкломат 100gr/m2 - прахов

8,40 лв.Price

Стъкломат 300gr/m2 - емулсионен

7,20 лв.Price

За да се запознаете с богатото ни портфолио от композитни материали моля посетете секция продукти

0