• Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey YouTube Icon

ЗА НАС

MULTITEX.bg е онлайн магазин за композитни материали, предлагащ първокачествени продукти на водещи европейски производители. С напредването на технологиите никога не е било по-лесно да пазаруваш от комфорта на дома или работилницата си.

Оставете контакта си ако желаете да се свържем с вас:

© 2019 MULTITEX TRADE LTD., PLOVDIV, BULGARIA

КОМПОЗИТНИ ТЕХНОЛОГИИ

КРАТКИ ИНСТРУКЦИИ ЗА РАБОТА С КОМПОЗИТНИ МАТЕРИАЛИ

назад

1.ОБЛИЧАНЕ НА ИЗДЕЛИЯ С КАРБОНОВ ПЛАТ И СМОЛИ (skinning)

Обличане на изделия (carbon skinning)

 

Тази технология е най-често прилагана от ентусиасти, които търсят по-скоро външен вид, отколкото лекота. Това е най-често срещаната практика когато се изисква истински карбонов плат, но не е задължително детайла да бъде конструктивно лек. Независимо дали ще са лакирани в гланц или мат лак, карбоновите детайли винаги изглеждат невероятно.

За да започнете са ви необходими следните материали:

Необходими инструменти са четка/валяк, ръкавици и маска.

СТЪПКА 1: ПОДГОТОВКА

Преди да започнете всичко е необходимо да почистите изделието с препарат - кореселин, ацетон или спирт. След като е чисто подготвяме материалите - бейскоут, карбон, епоксидна смола и четки.

СТЪПКА 2: ПОЛАГАНЕ НА БЕЙСКОУТ (опционално)

След като детайла е чист сме готови да положим бейскоута. Той ще служи за свързващо вещество между детайла (независимо пластмаса, метал или друго) с карбона и смолата. Възможно е и да не използвате бейскоут ако сте сигурни, че епоксидната смола ще свърши същата работа. Препоръчва се бейскоут когато изделието е с големи кривини, тъй като спомага за залепването и задържането на карбоновия плат.

 

Смесването е по следната примерна схема:

75 гр. бейскоут

Делено на 3

25гр. втвърдител

= 100гр. готова смес

След старателно разбъркване полагате върху изделието. След 1 час и 30 мин сместа е готова за ламиниране. Проверявате втвърдяването - ако лепка, но не цапа, сте готови да обличате.

СТЪПКА 3: ЛАМИНИРАНЕ С КАРБОН И СМОЛА

Полагате карбоновият плат по изделието така че да полепне върху бейскоута. След като облепите цялата повърхност смесвате епоксидната смола по следната примерна схема:

100 гр. смола

Умножено по 27%

27гр. втвърдител

=127гр. готова смес

След старателно разбъркване полагате епоксидната смола с четка върху карбоновият плат. Намокряте всяка част от изделието така че да се покрие изцяло от смолата. Следва 24 часа пълно съхнене.

СТЪПКА 4: УКРЕПВАНЕ СЪС СМОЛА

Изделието е готово за втора ръка епоксидна смола. Това е необходимо за да се запълни неравната повърхност на карбоновият плат. Смесвате отново епоксидната смола по посоченият начин и полагате втори слой. Ако е необходимо полагате 3 до 4 слоя със съответното ичзакване за съхнене (обичайно 24 часа). Последните слоеве може да загладите със шкурка - първо едра (например 240), после по фини, накрая водна. Така ще загладите максимално изделието и ще го подготвите за лакиране.

СТЪПКА 5: ЛАКИРАНЕ И ПОЛИРАНЕ

Карбон се лакира като автомобилен детайл с акрилни лакове. Ако лакирате извън камера уверете се че не е прашно. След достатъчно ръце лак може да полирате.

Бейскоут - черен

87,00 лв.Price

Карбонов плат 245gr/m2

60,00 лв.Price

Епоксидна смола SIKA™ CR82

24,00 лв.Price

За да се запознаете с богатото ни портфолио от композитни материали моля посетете секция продукти

0