• Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey YouTube Icon

ЗА НАС

MULTITEX.bg е онлайн магазин за композитни материали, предлагащ първокачествени продукти на водещи европейски производители. С напредването на технологиите никога не е било по-лесно да пазаруваш от комфорта на дома или работилницата си.

Оставете контакта си ако желаете да се свържем с вас:

© 2019 MULTITEX TRADE LTD., PLOVDIV, BULGARIA

КОМПОЗИТНИ ТЕХНОЛОГИИ

КРАТКИ ИНСТРУКЦИИ ЗА РАБОТА С КОМПОЗИТНИ МАТЕРИАЛИ

Като лидер в технологичния сектор сме насреща да дадем информация за всички композитни материали и основните технологии на производство.

Най-разпространените технологии са:

 

    Ръчна ламинация (обличане)

 

    Производство на матрици от модел

    Инфузия

    Вакуум бегинг (вакумиране)

 

При нас може да се запознаете подробно с всяка една от тях, както и да се снабдите с необходимите материали. 

На тази страница може да прочетете основните теми на производство, както и често срещана

 
Обличане на изделия (carbon skinning)

 

Тази технология е най-често прилагана от ентусиасти, които търсят по-скоро външен вид, отколкото лекота. Това е най-често срещаната практика когато се изисква истински карбонов плат, но не е задължително детайла да бъде конструктивно лек. Независимо дали ще са лакирани в гланц или мат лак, карбоновите детайли винаги изглеждат невероятно.

За да започнете са ви необходими следните материали:

първи свързващ слой между изделието и карбоновия плат

БЕЙСКОУТ ЧЕРЕН

грамаж 245гр/м2, диагонална плетка

КАРБОНОВ ПЛАТ

за ръчна ламинация, с бърз втвърдител

ЕПОКСИДНА СМОЛА

Необходими инструменти са четка/валяк, ръкавици и маска.

СТЪПКА 1: ПОДГОТОВКА

Преди да започнете всичко е необходимо да почистите изделието с препарат - кореселин, ацетон или спирт. След като е чисто подготвяме материалите - бейскоут, карбон, епоксидна смола и четки.

СТЪПКА 2: ПОЛАГАНЕ НА БЕЙСКОУТ

След като детайла е чист сме готови да положим бейскоута. Той ще служи за свързващо вещество между детайла (независимо пластмаса, метал или друго) с карбона и смолата.

 

Смесването е по следната примерна схема:

75 гр. бейскоут

Делено на 3

25гр. втвърдител

= 100гр. готова смес

След старателно разбъркване полагате върху изделието. След 1 час и 30 мин сместа е готова за ламиниране. Проверявате втвърдяването - ако лепка, но не цапа, сте готови да обличате.

СТЪПКА 3: ЛАМИНИРАНЕ С КАРБОН И СМОЛА

Полагате карбоновият плат по изделието така че да полепне върху бейскоута. След като облепите цялата повърхност смесвате епоксидната смола по следната примерна схема:

100 гр. смола

Умножено по 40%

40гр. втвърдител

=140гр. готова смес

След старателно разбъркване полагате епоксидната смола с четка върху карбоновият плат. Намокряте всяка част от изделието така че да се покрие изцяло от смолата. Следва 24 часа пълно съхнене.

СТЪПКА 4: УКРЕПВАНЕ СЪС СМОЛА

Изделието е готово за втора ръка епоксидна смола. Това е необходимо за да се запълни неравната повърхност на карбоновият плат. Смесвате отново епоксидната смола по посоченият начин и полагате втори слой. Ако е необходимо полагате 3 до 4 слоя със съответното ичзакване за съхнене (обичайно 24 часа). Последните слоеве може да загладите със шкурка - първо едра (например 240), после по фини, накрая водна. Така ще загладите максимално изделието и ще го подготвите за лакиране.

СТЪПКА 5: ЛАКИРАНЕ И ПОЛИРАНЕ

Карбон се лакира като автомобилен детайл с акрилни лакове. Ако лакирате извън камера уверете се че не е прашно. След достатъчно ръце лак може да полирате.

 
Производство на матрици от модел (mould making)

За да се произведе изделие изцяло от карбон или фибростъкло е необходимо да се направи матрица (отливка) на съществуващ модел. Най-често използван материал е фибростъкло и полиестерна смола. Комбинирайки стъклотъкани и гелкоут производството на матрица се превръща в интересно и  не е толкова сложно начинание.

За да започнете са ви необходими следните материали:

PVA ОТДЕЛИТЕЛ

еднократен течен отделител за универсална употреба

ПОЛИЕСТЕРЕН ГЕЛКОУТ 

полиестерен продукт, основен елемент от матрицата

СМОЛА И СТЪКЛОМАТ

полиестерна смола и стъклотъкани

Необходими инструменти са четка/валяк, ръкавици и маска.

СТЪПКА 1: ПОДГОТОВКА

След като разполагате с модел на детайла, които може да е истински детайл, 3D принтиран детайл или ръчно подготвен от стиропор или фибран се уверете, че повърхността е гладка, не е пореста и е твърда. Колкото по-гланцирана е, толкова по-гланцирана ще е и матрицата. Затова е важно модела да бъде полиран и гладък. Ако модела е от фибран е задължително да бъде китосан/запечатан, защото смолите ще разядат и стопят стиропорената повърхост.

СТЪПКА 2: ПОЛАГАНЕ НА ОТДЕЛИТЕЛ
След като модела е наличен той трябва да бъде обмазан с PVA отделител - течен продукт, който служи за еднократен отделителен слой, предотвратяващ залепването на смолите към модела. Този вид отделител се полага най-лесно с кухненска гъбичка, но може да се нанесе и с четка. След полагане изсъхва за около 30-40 минути. Когато се уверите, че отделителя е напълно сух следва полагане на гел.

СТЪПКА 3: ПОЛАГАНЕ НА ПОЛИЕСТЕРЕН ГЕЛКОУТ

Гелкоута е основния елемент от матрицата. Той се различава от гелкоут за изделия и често е предварително оцветен. Като всички полиестерни продукти гелкоута се втвтърдява с универсалния втвърдител за полиестери - MEKP втвърдител. Съотношение: 1 до 3 %. Лятото - 1%, зимата - до 3%.Най-често е 2% - 100гр гел към 2гр втвърдител. 
 

След старателно разбъркване полагате гела с четка или пръскате с пистолет (ако гела е за пистолет и е по-течен) върху модела. Съхне стандартно до 3-4 часа на стайна температура.

СТЪПКА 4: ПОЛАГАНЕ НА ПОЛИЕСТЕРНА СМОЛА И СТЪКЛОТЪКАНИ

След като гела е засъхнал сте готови да укрепите с полиестерна смола и стъкотъкани. 
Най-често се започва ламиниране на 300 грамов стъкломат, после 280 грамова стъклотъкан, накрая 300 грамова стъклотъкан. Може да комбинирате по-ваша преценка. Всеки слой стъклотъкан се ламинира с полиестерна смола. Тя се втвърдява със същия MEKP втвърдител отново между 1 и 3 % втвърдител. Съхне около 3-4 часа. Препоръчваме да изчакате 24 часа до пълно втвърдяване на смолата.


СТЪПКА 5: ПОЛИРАНЕ НА МАТРИЦАТА
След завършване на матрицата изрязвате с шлайф излишъците и разделяте матрицата от модела. Препоръчва се полиране на готовата матрица, за да се гарантира лъскав и гладък вид на изделията, които ще произведете след това. Матрицата е готова за производство.

 
Инфузия (infusion)

Този процес, наричан още вливане, е един от най-сложните, но същевременно гарантиращ сполучливи изделия от матрица. Създадени са специални консумативи и смоли за инфузия, отличаващи се със изключителни качества. Всеки един от компонентите е важно да бъде специално създаден за инфузия. Смолата трябва да бъде с нисък вискозитет (рядка) и с бавен втвърдите, за да се влива навсякъде в ламината между слоевете. Мрежата за инфузия трябва да бъде гъвкава, за да не цепи найлона.

При инфузията подредбата на елементите трябва да бъде такава:

вакуум помпа с поемателен съд

найлон

матрица

гелкоут

карбонов плат

белеща тъкан  (peel ply)

мрежа за инфузия

смола

маркучи

конектори

спирални маркучи

За да започнете са ви необходими следните материали:

еднократен течен отделител за универсална употреба, подходящ е и за полиестерни и за епоксидни смоли

PVA ОТДЕЛИТЕЛ

ако работите с полиестерна смола, ако е епоксидна - трябва да бъде епоксидно съвместим

ПОЛИЕСТЕРЕН ГЕЛКОУТ 

карбон или стъклотъкани, за стъклотъкани се ползва полиестерна смола, за карбон - епоксидна смола

КОМПОЗИТНИ МАТЕРИАЛИ

БЕЛЕЩА ТЪКАН (PEEL PLY)

специален плат, служещ за залепване към композита

МРЕЖА ЗА ИНФУЗИЯ

служи за равномерно разпределение на смолата

ВАКУУМ НАЙЛОН

запечатва цялата система и вакумира изделието

Необходими инструменти са четка/валяк, ръкавици и маска.

СТЪПКА 1: ПОДГОТОВКА

След като разполагате с матрица на детайла (прочетете статия "Производство на матрици от модел), може да започнете да подготвяте матрицата. Започваме с отделителя, който може да бъде еднократен (PVA), или многократен - вакса или течен солвентен. Полагате отделителя и изчаквате да изсъхне. През това време подготвяте необходимите материали.

СТЪПКА 2: ПОЛАГАНЕ НА ГЕЛКОУТ
След като отделителя е положен може да смесите гелкоута, който е специален за изделия - може да бъде прозрачен за да се виждат тъканите (карбон например), или предварително оцветен - бял, черен и т.н. Ако е полиестерен се смесва по стандартния начин за полиестери - с MEKP втвърдител около 1.5%. Полагате гела с четка или ако е по-течен - с пистолет. След изсъхване (около 2 часа) сте готови да налагате тъканите и консумативите.

СТЪПКА 3: ПОЛАГАНЕ НА КОМПОЗИТИ И КОНСУМАТИВИ

Налагате карбоновият плат (или фибростъкло) по матрицата, след което редите консумативите по горепосочената схема. Белещата тъкан служи за залепване към карбона, която после да обелите и да остане грапав финиш. Мрежата за инфузия поставяте върху белещата тъкан. Тук идва момента в който ще обкрайчите цялата повърхност със спирални маркучи. Поставяте два гумени конектора - един за вход и един за изход на смолата. С хартиено тиксо фиксирате конектора върху спиралния маркуч, който свързва двата конектора по двата края на матрицата, а не директно през средата. След полагане на маркучите може да залепите вакуум лента по краищата (извън всички тъкани и консумативи) и да положите вакуум найлона. С ножица продупчвате конекторите и поставяте прозрачните маркучи в конекторите през найлона. Изолирате около дупката с още малко вакуум лента и сте готови да инфузирате. Важно е да се уверите, че сте натиснали отвсякъде вакуум лентата и найлона никъде не е пробит, така ще си гарантирате да не попадне въздух в изделието.

СТЪПКА 4: ИНФУЗИЯ

ВАЖНО: Вакуум помпата се намира на изхода на инфузията - там, откъдето ще излезе излишната смола. Почти задължително е преди вакуум помпата да имате контейнер за поемане на излишната смола, иначе ще напълните директно помпата със смола. На входа на инфузията поставяте забърканата смола, а не помпата. Идеята е да издърпате въздуха и смолата през изделието. 

След вакумиране и инфузиране затваряте маркучите със силни щипки и изчаквате смолата да втвърди според спецификациите си.


СТЪПКА 5: РАЗОПАКОВАНЕ
След втвърдяване (обичайно 24 часа) сте готови да отворите пакета. Разопаковате всичко и отделяте изделието от матрицата. Изчиствате старателно и изделието е готово.

 
Вакуум бегинг (vacuum bagging)

Този вид композитно производство е нещо средно между инфузия и ръчна ламинация. Използва се тогава, когато искате да постигнете максимално добро качество на композита без да разполагате с матрица. Използват се материалите от ръчна ламинация с част от консумативите на инфузията.

За да започнете са ви необходими следните материали:

първи свързващ слой между изделието и карбоновия плат

БЕЙСКОУТ ЧЕРЕН

грамаж 245гр/м2, диагонална плетка

КАРБОНОВ ПЛАТ

за ръчна ламинация, с бърз втвърдител

ЕПОКСИДНА СМОЛА

БЕЛЕЩА ТЪКАН (PEEL PLY)

специален плат, служещ за залепване към композита

ДИШАЩ ПЛАТ (BREATHER)

служи за поемане на излишната смола

ВАКУУМ НАЙЛОН

запечатва цялата система и вакумира изделието

СТЪПКА 1: ПОДГОТОВКА

Преди да започнете всичко е необходимо да почистите изделието с препарат - кореселин, ацетон или спирт. След като е чисто подготвяме материалите - бейскоут, карбон, епоксидна смола и четки.

СТЪПКА 2: ПОЛАГАНЕ НА БЕЙСКОУТ

След като детайла е чист сме готови да положим бейскоута. Той ще служи за свързващо вещество между детайла (независимо пластмаса, метал или друго) с карбона и смолата.

 

Смесването е по следната примерна схема:

75 гр. бейскоут

Делено на 3

25гр. втвърдител

= 100гр. готова смес

След старателно разбъркване полагате върху изделието. След 1 час и 30 мин сместа е готова за ламиниране. Проверявате втвърдяването - ако лепка, но не цапа, сте готови да обличате.

СТЪПКА 3: ЛАМИНИРАНЕ С КАРБОН И СМОЛА

Полагате карбоновият плат по изделието така че да полепне върху бейскоута. След като облепите цялата повърхност смесвате епоксидната смола по следната примерна схема:

100 гр. смола

Умножено по 40%

40гр. втвърдител

=140гр. готова смес

След старателно разбъркване полагате епоксидната смола с четка върху карбоновият плат. Намокряте всяка част от изделието така че да се покрие изцяло от смолата.

ВАЖНО: Не е необходимо да чакате пълно съхнете от 24 часа като при ръчната ламинация. Обличате с консумативи веднага след като ламинирате изделието.
 

СТЪПКА 4: ОБЛИЧАНЕ С КОНСУМАТИВИ

Започвате да редите консумативите. Препоръчваме перфориран отделителен филм, тъй като спомага за незабавното отделяне на всички консумативи след като втвърди композита. Следва белеща тъкан (peel ply) и дишащ плат, който да обере излишъка от смолата. Накрая запечатвате всичко във вакуум найлона и затваряте с вакуум лента.

СТЪПКА 5: ВАКУМИРАНЕ И ИЗПИЧАНЕ

През вакуум клапана вакумирате и затваряте системата. Готови сте да изпечете изделието във фурна или да го оставите да втвърди само. След втвърдяване разопаковате всичко и сте готови. За перфектен финиш шкурите, заглаждате с по-фина шкурка, лакирате и полирате.

 

Терминология

Тук ще ви запознаем с най-често срещаните думи в композитната индустрия, обяснени накратко и без затрудняващи термини и съкращения.

  • Карбон (carbon) - или т.н. въглерод, е химичен елемент, представляващ основна част от въглеродните нишки (карбонови нишки)

  • Въглеродни нишки (carbon fiber) - нишки, произведени от въглерод, най-често под формата на "косъм". Най-разпространената форма на карбонови нишки е навита на бобина и с означение 3K - това означава, че в една нишка от карбоновия плат има 3 хиляди малки "косъма". Съществуват още 6K, 12K и т.н. Карбоновите платове с грамаж 245гр/м2 най-често са 3K, а по-дебелите, например 600гр/м2 са 12K, което значи че в едната нишка има 12 хиляди "косъма".

  • Карбонов плат (carbon fiber fabric) - представлява плат, изтъкан от въглеродни нишки. Често карбоновия плат е сбъркан с карбоново фолио, което имитира известната диагонална нишка. Карбоновия плат е основия композитен материал, който се съчетава с епоксидни смоли за да се превърне в композитно изделие

  • Смоли (resins) - в композитната индустрия смолите се различават от тези в природата. Те биват полиестерни, винил-естерни, епоксидни, полиуретанови и други. Най-разпространи са полиестерните, съчетавани най-често с фибростъкло, и епоксидните, съчетавани с карбон или кевлар.

0