• Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey YouTube Icon

ЗА НАС

MULTITEX.bg е онлайн магазин за композитни материали, предлагащ първокачествени продукти на водещи европейски производители. С напредването на технологиите никога не е било по-лесно да пазаруваш от комфорта на дома или работилницата си.

Оставете контакта си ако желаете да се свържем с вас:

© 2019 MULTITEX TRADE LTD., PLOVDIV, BULGARIA

КОМПОЗИТНИ ТЕХНОЛОГИИ

КРАТКИ ИНСТРУКЦИИ ЗА РАБОТА С КОМПОЗИТНИ МАТЕРИАЛИ

назад

3.Ръчна ламинация (hand lay-up)

Ръчна ламинация

Тази технология също се доближава по параметри до обличането с карбонов плат, изключение е начина на полагане и присъствието на отделител. Ръчно може да ламинирате композитните материали в матрица или пък да използвате съществуващ модел (изделие) от което да извадите формата.

За да започнете са ви необходими следните материали:

Необходими инструменти са четка/валяк, ръкавици и маска.

СТЪПКА 1: ПОДГОТОВКА

Преди да започнете всичко е необходимо да почистите изделието с препарат - кореселин, ацетон или спирт. След като е чисто подготвяме материалите - отделител, карбон, епоксидна смола и четки.

СТЪПКА 2: ПОЛАГАНЕ НА ОТДЕЛИТЕЛ

След като детайла е чист сме готови да положим отделител. Той ще служи като противозалепващ агент върху матрицата или изделието. Отделителя може да бъде PVA (еднократен), вакса или течен прозрачен (многократни). Ако използвате PVA положете с кухненска гъбичка или четка фин слой. След като изсъхне (обичайно 30 мин) сте готови да ламинирате с карбон и смола. 

СТЪПКА 3: ЛАМИНИРАНЕ С КАРБОН И СМОЛА

Смесвате епоксидната смола по следната примерна схема:

100 гр. смола

Умножено по 27%

27гр. втвърдител

=127гр. готова смес

След старателно разбъркване полагате епоксидната смола с четка върху модела или детайла. Намокряте всяка част от изделието така че да се покрие изцяло от смолата.

ВАЖНО: Не е необходимо да чакате пълно съхнете от 24 часа като при ръчната ламинация. Обличате с карбон веднага след като ламинирате изделието.

Обмажете детайла с епоксидна смола върху карбона и изчакайте пълно съхнене.
 

СТЪПКА 4: РАЗОПАКОВАНЕ

След втвърдяване разопаковате всичко и сте готови. За перфектен финиш шкурите изделието, заглаждате с по-фина шкурка, лакирате и полирате. 

Стартов комплект за карбоново изделие

45,00 лв.Price

За да се запознаете с богатото ни портфолио от композитни материали моля посетете секция продукти

0